De mooiste plekjes van Lanzarote

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Playa de las Conchas Spanje

Als je nog in het vliegtuig zit en je kijkt neer op Lanzarote, dan zie je een kaal, diep donker landschap. Wat een verrassing zal het dan zijn dat het eiland zo ontzettend gevarieerd blijkt te zijn.

Lanzarote is een vulkanisch eiland dat behoort tot de Canarische Eilanden. Het is het oostelijkste bewoonde eiland van deze groep en ligt in de Atlantische Oceaan op zo’n 115 kilometer voor de kust van Marokko. De bijna buitenaardse landschappen zijn uiterst gevarieerd en hebben van diepzwart tot vuurrood en zelfs felgroene kleuren. De kustlijn is woest, met daarachter slaperige witte dorpjes. De wereldberoemde kunstenaar en architect Cesar Manrique heeft met zijn bouwwerken een onmiskenbare stempel op dit eiland gedrukt. Vooral in het zuiden is Lanzarote zeer toeristisch met grote badplaatsen als Puerto del Carmen, Costa Tequise en Playa Blanca. Er zijn veel bekende bezienswaardigheden waar je de ene na de andere excursiebus tegenkomt, maar gelukkig zijn er ook nog tal van vrijwel onontdekte plekjes, verborgen stranden en leuke vissersdorpjes waar het massatoerisme nog niet aanwezig is. Tip: huur tijdens je vakantie op Lanzarote een auto en ontdek het eiland op eigen gelegenheid. Je ziet al snel dat Lanzarote echt betoverend is.

Iedere reisgids die je openslaat, iedere touroperator die je vraagt zal je aanbevelen om een bezoekje te brengen aan Timanfaya National Park, Lago Verde, de Cuevos de los Verdes en het huis van Cesar Manrique. Dat is ook zeker wel aan te bevelen, want het zijn niet voor niets grote toeristische trekpleisters waar je Lanzarote eens anders leert kennen dan alleen van de drukke stranden. Maar als je eens écht iets leuks wilt zien, lees dan vooral verder. Wij hebben de mooiste plekjes van Lanzarote voor je op een rijtje gezet.

1. De lagune van Charca de la Novia & Bajo de los Sables

Charca de la Novia is zonder enige twijfel één van de meest serene baaien van heel Lanzarote. Het ligt verscholen langs de noordoostelijke weg naar het witte vissersdorpje Orzola, het dorpje vanwaar de veerboot naar het eiland La Graciosa vertrekt. Door het spierwitte strand en het turquoise kleurige water waan je je in de Cariben en niet op een vulkanisch Canarisch eiland. Het water kabbelt hier lekker rustig in het ondiepe water, omdat de lagune door de lavaformaties en een rif voor de kust wordt afgeschermd van de zee. Vanaf het strand kun je genieten van prachtige uitzichten op het ongerepte La Graciosa, het spectaculaire vulkanische landschap en de witte huisjes van Orzola. Ook de vlakbij Charca de la Novia gelegen baai Bajo de los Sables is al bijna even adembenemend mooi. Daar wordt het strand gevormd door spierwit zand in combinatie met lavasteen.

2. Punta Mujeres

Punta Mujeres heeft twee natuurlijke zwembaden en twee kleine strandjes zonder voorzieningen. Hierdoor rijden de meeste toeristen dit fijne vissersdorpje voorbij, maar dat is zonde. Er zijn genoeg redenen om hier juist wel naar toe te gaan. Eén van die redenen is dat je hier perfect kunt genieten van de rust. Het dorpje ligt tussen de ruige kust en de weg naar de grotten Cueva de los Verdes. Beide zijn absoluut de moeite waard, net als de prachtige boulevard en de fijne restaurantjes waar ook de lokale bevolking zich maar wat graag te goed doet aan al het overheerlijke eten en drinken. Bovendien ligt het vlakbij Orzola, zodat het ook perfect te combineren is met Charca de la Novia en Bajo de los Sables.

3. Mirador del Rio

Mirador del Rio is een echte toeristische trekpleister. Tijdens de ‘touringcar uren’ kan het hier dus ontzettend druk worden. Aan te raden is om heel vroeg of juist heel laat op de dag hier naar toe te gaan. Dan is het er een stuk rustiger. Ga hier naar toe als het weer goed is, want alleen bij helder weer kun je genieten van het meest adembenemende panoramische uitzicht van heel Lanzarote, vanaf bijzondere uitkijkpunt dat ooit door Cesar Manrique is ontworpen. Dit prachtige bouwwerk, geheel in de stijl van Manrique, vormt één geheel met de natuur en is gebouwd op een klif van maar liefst 400 meter hoog. Je ziet het vanaf de weg niet liggen, maar weet dat het er is door de grote parkeerplaats. Neem plaats op het terras of in de cafetaria eronder en geniet van een adembenemend uitzicht over de oceaan, La Graciosa, de vulkanische kustlijn en diverse andere bewoonde en onbewoonde eilanden voor de kust.

4. La Caleta de Famara

Surfliefhebbers kunnen hun hart ophalen in La Caleta de Famara aan de ongerepte noordkust op Lanzarote. De hoge golven en de constant aanwezige passaatwind maken dit een waar paradijs voor surfers. Het zal dan ook niet verwonderlijk zijn dat het in het dorp stikt van de surfshops. Lekker wandelend over de promenade heb je een prachtig uitzicht op de zee, de golven en de surfers die de meest gewaagde capriolen uithalen. Loop je iets verder door naar het oosten, dan kom je bij het prachtige strand Playa de Farmara. Daar kun je ook leren surfen in een van de vele surfscholen. Op het heerlijke brede zandstrand kun je lekker genieten van de zon en de zee of even lekker een strandwandeling maken.

5. Bodega El Chupadero

Eén van de bekendste wijngebieden van Lanzarote is La Geria. Dit is tevens het ultieme bewijs dat er wel degelijk iets kan groeien op de zwarte lavagrond. De wijnstokken zijn in een kuil geplant. Daaromheen is een halve cirkel van lavastenen geplaatst die de wijnstokken tegen de wind moet beschermen. Mede hierdoor krijg je een zeer bijzonder landschap, dat zelfs een beetje sprookjesachtig oogt. Bezoek zeker eens een keertje zo’n wijngaard, bodega genoemd, en proef eens zo’n heerlijke wijn van die Malvasia druiven. Tip: bezoek niet zo’n bodega aan de doorgaande weg. Daar kun je over de koppen lopen, zo druk. Zoek eentje wat meer afgelegen, zoals bijvoorbeeld de Bodega El Chupadero. Daar kun je nog in alle rust genieten van een heerlijk wijntje, tapas en van het uitzicht over de wijngaarden. Zeker een keertje doen!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email

Misschien vind je dit ook interessant: