Hoe kun je controleren of jou Bitcoins veilig zijn?

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email
Cryptocurrency Ethereum en Bitcoin

De beveiliging van Bitcoins kunnen niet alleen op goed vertrouwen worden gebouwd. Bitcoins vereisen een nieuwe benadering van beveiliging. Bankrekeningen worden beschermd door de wet en verzekeringen. Sociale media en andere online inloggegevens kunnen worden hersteld als je bijvoorbeeld je wachtwoord vergeten bent. Bitcoin biedt deze bescherming niet. De enige manier om bitcoins te beveiligen is door persoonlijk stappen te ondernemen om ze te beschermen.

Het beoordelen van hoe veilig uw bitcoin is zou vooral gemakkelijk moeten zijn. Het enige dat er echt toe doet is hoe de sleutels zijn gemaakt en beveiligd . Zolang de privésleutel van het adres van uw bitcoins volledig geheim is en u kunt verifiëren dat uw bitcoin in feite veiliger is dan al het andere dat u ooit heeft gehad.

Hieronder vindt u een aantal vragen die uw vragen over bescherming en eventuele gaten helpen oplossen. Sommige tips zijn misschien voor de hand liggend voor meer ervaren gebruikers, maar zelfs de meest bedreven bitcoiner kan verrast zijn om te ontdekken waar impliciet vertrouwen is binnengeslopen om uw beveiligingsinspanningen te ondermijnen.

Ben jij de enige Crypto key holder?

Als je bitcoin opslaat op de beurs waar je ze hebt gekocht, zijn ze technisch in bewaring van iemand anders. Dat betekent niet dat u in paniek moet raken, maar het statistische risico om ze te verliezen blijft in de loop van de tijd toenemen . In een situatie waarin u niet de eigenaar bent van de sleutels, is de eerste stap die u moet nemen het maken van sleutels die onder uw controle staan.

Er bestaan ook multikey configuraties zoals de eerste gebruikt veel aandelen die samen één enkele wallet herstellen, terwijl de laatste meerdere sleutels gebruikt die worden gebruikt om transacties te ondertekenen die een gedeelde wallet verlaten. Dit zijn beide veilige oplossingen, zolang u controle heeft over zoveel of meer shares of sleutels.

In beide gevallen wilt u er zeker van zijn dat er geen kans is op collusie tussen andere sleutel- of aandeelhouders, die hun macht zouden kunnen gebruiken om het geld over te maken. Met een Shamir Backup kan dit worden gedaan door sleutels te verdelen, zodat geen enkel drempelnummer gemakkelijk kan worden achterhaald, over plaatsen waarvan alleen u de locatie kent of waartoe u toegang hebt.

Met een configuratie met meerdere handtekeningen moet u ervoor zorgen dat u de exclusieve toegang tot de vereiste sleuteldrempel beheert, of dat niemand anders het geld kan verplaatsen zonder uw tussenkomst.

Heeft iemand anders toegang tot uw back-up?

Als iemand weet waar uw back-up is opgeslagen kunnen ze uw munten openen en verplaatsen. De beste manier om dit te voorkomen, is door dit buiten het bereik van iemand anders te houden. Als u niet kunt garanderen dat niemand uw back-up kan vinden is de enige manier om uw munten te beschermen het gebruik van een met een wachtwoord beveiligde wallet.

Kun je de code en hardware bekijken die je sleutels beveiligt?

Het is niet voldoende om een bedrijf te vertrouwen dat zegt dat hun apparaten veilig zijn. U moet precies kunnen zien hoe die beveiliging wordt bereikt, anders loopt u het risico dat uw geld wordt gestolen. Beveiligingscertificeringen zijn ook niet voldoende, omdat ze slechts beperkte scenario’s en vaak slechts op een bepaald moment testen, terwijl het Bitcoin systeem voortdurend in ontwikkeling is en helemaal niet bij deze certificeringen past.

Zijn er “blind spots” in uw beveiligingsmodel?

Zolang je goed voor je back-up zorgt en voorzorgsmaatregelen neemt om te voorkomen dat iemand deze te pakken krijgt zou je redelijk veilig moeten zijn. Maar het is beter om geen risico’s te nemen, dus zorg dat pincodebeveiliging altijd is ingeschakeld op uw apparaat en gebruik een goed wachtwoord om het grootste deel van uw geld te beschermen!

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email

Misschien vind je dit ook interessant:

Bitvavo crypto currency exchange
Crypto

Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse crypto-exchange die beleggers in staat stelt om cryptomunten te kopen, verkopen en ruilen. Bitvavo werd opgericht in 2018 en is een

Lees verder »