5 manieren om te besparen op autokosten

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email

Het hebben van een eigen auto is een dure hobby. Vaak is het helemaal geen hobby maar meer noodzaak. Je moet naar je werk, op vakantie, de boodschappen, etc… Allemaal redenen om een auto te hebben. Het nadeel van het hebben van een auto zijn de kosten die dit met zich meebrengt. Onderhoud, nieuwe banden, aanschaf, afschrijving, etc… Helaas kunnen we de kosten met onderstaande tips niet bij je wegnemen maar wel een beetje helpen om de kosten wat lager uit te laten vallen dan nu hoogstwaarschijnlijk het geval is.

Zorg voor voldoende bandenspanning

Iedereen weet dat het goed is om met de juiste bandenspanning te rijden. Dit zorgt voor een betere wegligging en minder slijtage van je banden. Op het moment dat je banden minder slijten heb je minder snel nieuwe banden nodig waardoor je aan het besparen bent. Een andere belangrijke reden om met voldoende bandenspanning te rijden is dat je hierdoor minder brandstof verbruikt. Deze laatste is ook meteen je grootste besparing omdat je minder vaak hoeft te tanken. Het zijn allemaal kleine beetjes die uiteindelijk voor zowel je portemonnee als de natuur goed zijn. In je onderhoudsboekje in de auto of op internet is heel eenvoudig de gewenste bandenspanning terug te vinden. Let op, bij sommige tankstation is het helemaal gratis om je banden op te pompen.

Doe een deel van je onderhoud zelf

Het is heel verleidelijk om je auto naar de garage te brengen wanneer er iets aan de hand is. In geval van mankementen aan je auto is dit veelal ook niet te voorkomen, maar in het dagelijkse onderhoud kan je prima dingen zelf doen. Het peilen van je olie, controleren en vervangen van lampjes, ruitenvloeistof en het op spanning houden van je banden is echt niet ingewikkeld. Wanneer er een lampje stuk is betaal je voor een nieuw lampje nog geen 10 Euro, het zelf erin zetten is bij de meeste auto’s niet ingewikkeld. Wanneer je hiervoor naar de garage gaat ben je zo 30 Euro kwijt. Ook het wisselen van winterbanden naar zomerbanden is iets dat zelf makkelijk te doen is. Meer dan een paar bouten losdraaien en een wil wisselen om de bouten vervolgens weer vast te draaien is het echt niet. Wanneer je zelf de opslag van een stapeltje banden kunt regelen is het echt niet meer nodig om hiervoor naar de garage te gaan. Regel dit soort zaken voordat je je auto voor een beurt naar de garage brengt, het scheelt je serieus behoorlijk geld.

Schakel sneller door

Als je een automaat hebt is dit stukje wat minder van toepassing maar het merendeel van de automobilisten heeft een schakelauto waardoor het weldegelijk van toepassing is. Het sneller doorschakelen naar een hogere versnelling heeft minder gebruik van brandstof tot gevolg. Je auto draait minder toeren en hoeft daardoor minder hard te werken waardoor het minder brandstof verbruikt. Het rijdt daarnaast nog eens veel rustiger met minder lawaai. De nieuwere auto’s geven vaak al op het dashboard aan wanneer het tijd is om door te schakelen naar een hogere versnelling, vaak is dit sneller dat wat je zelf zou doen.

Goedkoper tanken

Een auto verbruikt nou eenmaal brandstof, daar kun je helaas niet omheen. Toch is het ene tankstation het andere niet en kan het soms behoorlijk schelen in de kosten voor een tankbeurt. Het is algemeen bekend dat de tankstations langs de snelwegen veruit de duurste tankstations zijn, probeer deze daarom dus altijd te vermijden. Het kan zo maar zijn dat je hier 20 – 30 cent meer moet betalen voor een litertje benzine dan bij een ander tankstation. Beter kun je tanken bij een onbemand tankstation op een industriegebied. Er zijn steeds meer tankstations als een Firezone, Tango, etc.. waar je voor veel minder geld kunt tanken. Op sommige dagen zijn er nog kortingen ook waar je nog voordeliger uit bent. Wacht ook niet tot je tank helemaal leeg is en je alsnog moet tanken bij dat dure tankstation omdat er verder niks in de buurt is. Als je nog half vol zit kan je rustig vol tanken. Wanneer je in de buurt van Duitsland of België woont wil het ook nog wel eens lonen om over de grens te tanken.

Denk goed na over de aanschaf van de auto

Een kleine auto is goedkoper dan een grote auto. Dit geldt voor de aanschafprijs, het onderhoud, verzekering en de verbruik van brandstof. Het is daarom goed om van te voren te bedenken of je wel een grote auto nodig hebt of dat een kleine auto eigenlijk ook wel prima is. Wanneer je een groot gezin hebt of vaak grote spullen moet vervoeren is een grote auto handig, maar wanneer je er alleen maar kleine stukjes mee hoeft te rijden is een kleine auto misschien net zo handig. In de aanschaf kan het vele duizenden Euro’s schelen en ook met de rest van de kosten scheelt het veel geld vergeleken met een grotere auto.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Email

Misschien vind je dit ook interessant: